Πως μπορεί ένας διαιτολόγος να σε βοηθήσει ΠΡΙΝ την εγκυμοσύνη

Η περίοδος πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι γεμάτη με ενθουσιασμό αλλά και με προβληματισμό και αβεβαιότητα. Έτσι η αναζήτηση πληροφορίων είναι αναμενόμενη, όμως είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς από όλη την πληροφορία που υπάρχει.

Ένας διαιτολόγος με επιμόρφωση στη γονιμότητα μπορεί να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για την εγκυμοσύνη και να αισθανθείς τη σιγουριά ότι δίνεις το καλύτερο ξεκίνημα στο μωρό σου! Διάβασε παρακάτω με ποιούς τρόπους!

Πως μπορεί ένας διαιτολόγος να σε βοηθήσει ΠΡΙΝ την εγκυμοσύνη 1

1. Διόρθωση διατροφικών ελλείψεων

Ένα πολύ σημαντικό σημείο που εξετάζουμε εμείς οι διαιτολόγοι είναι οι εξετάσεις αίματος. Θα κοιτάξουμε να δούμε τα επίπεδα βιταμίνης D, σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12, κά.. 

Οι διόρθωση τυχόν ελλείψειων είναι ζωτικής σημασίας πριν τη σύλληψη για 2 λόγους: Οι διατροφικές ελλείψεις βάζουν εμπόδιο στη σύλληψη αλλά επίσης θέλουμε να ξεκινήσεις την εγκυμοσύνη δυναμικά!

Ιδίως οι αποθήκες σιδήρου εξαντλούνται σημαντικά στην εγκυμοσύνη για να υποστηρίξει και να θρέψει το μωράκι που αναπτύσσεται. Επίσης είναι σημαντικό να έχεις καλές αποθήκες σιδήρου καθώς το μωρό θα δημιουργήσει από εσένα τα δικά του αποθέματα για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μέχρι να ξεκινήσει τις στέρεες τροφές (το μητρικό γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο).

Πως μπορεί ένας διαιτολόγος να σε βοηθήσει ΠΡΙΝ την εγκυμοσύνη 2

2. Αύξηση ποιότητας ωαρίων

Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι για να αυξηθούν τα αποθέματα των ωαρίων. Αυτό που μπορούμε όμως να βλετιώσουμε και να επηρεάσουμε είναι η ποιότητα των ωαρίων μας.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των ωαρίων, και ευτυχώς αρκετοί από αυτοί αφορούν την αλλαγή διατροφικών συνηθειών.

Ένα παράδειγμα είναι η αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών από τη διατροφή. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα ωάρια από οξειδωτικές βλάβες. Βάλε στόχο να “τρως το ουράνιο τόξο” καθώς το κάθε χρώμα στα φρούτα και λαχανικά προσφέρει άλλη ποικιλία αντιοξειδωτικών.

Πως μπορεί ένας διαιτολόγος να σε βοηθήσει ΠΡΙΝ την εγκυμοσύνη 3

3. Αύξηση πιθανότητας σύλληψης 

Εκτός από την ποιότητα των ωαρίων, θέλουμε να υπάρχει και ένα φιλόξενο περιβάλλον στο ενδομήτριο για το εμβρυάκι.

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του ενδομητρίου μειώνοντας τις φλεγμονές και υποστήρίζοντας το πάχος του.

4. Εξατομικευμένο πλάνο συμπληρωμάτων διατροφής 

Όλοι μας έχουμε μοναδικές διατροφικές ανάγκες και έτσι μία πολυβιταμίνη είναι πολύ δύσκολο να είναι στοχευμένο προς όλους.

Ένας διαιτολόγος με επιμόρφωση στη γονιμότητα μπορεί να βρει τα κατάλληλα συμπληρώματα για εσένα με βάση τη διατροφική αξιολόγηση, το ιατρικό σου ιστορικό, τις εξετάσεις σου, τους στόχους σου και τον τρόπο ζωής σου.

Πως μπορεί ένας διαιτολόγος να σε βοηθήσει ΠΡΙΝ την εγκυμοσύνη 4

5. Ενίσχυση γονιμότητας ανάλογα με το ιατρικό σου ιστορικό

 
Μερικές καταστάσεις υγείας μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα σύλληψης. Μεταξύ άλλων, μερικά είναι:

  • Διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ

  • Ινσουλινοαντίσταση

  • Ενδομητρίωση και αδενομύωση

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ)

  • Παθήσεις του θυρεοειδούς όπως υποθυρεοειδισμός, Χασιμότο και νόσος του Γκρέιβς

  • Κοιλιοκάκη

  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), όπως νόσο του Κρον και ελκώδη κολίτιδα

Οι διαιτολόγοι είναι εκπαιδευμένοι στην κλινική διατροφή ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αρκετές ιατρικές παθήσεις και να τις συνυπολογίζουν στη διατροφική προσέγγιση ενίσχυσης της γονιμότητας.

6. Συμβουλές για την υγεία των σπερματοζωαρίων

Όπως είναι σημαντικά τα ποιοτικά ωάρια, τόσο σημαντικά είναι και τα ποιοτικά σπερματοζωάρια για την επίτευξη μιάς εγκυμοσύνης. Εξάλλου δίνει το 50% του DNA στο έμβρυο!

Γιά όσες έχετε άντρα σύντροφο, ένας διαιτολόγος μπορεί να συγκεντρώσει όλη την πληροφορία γύρω από τη διατροφές συνήθειες, την υγεία και τον τρόπο ζωής και να προτείνει τρόπους που μπορεί εκείνος να βελτιώσει τη διατροφή του και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Πως μπορεί ένας διαιτολόγος να σε βοηθήσει ΠΡΙΝ την εγκυμοσύνη 5

7. Διαχείριση βάρους

Οι διαιτολόγοι με επιμόρφωση στη γονιμότητα μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το βάρος σου (συγκεκριμένα το λίπος σου) με τρόπο ρεαλιστικό για εσένα, που θα σε προετοιμάσει για την εγκυμοσύνη.

Ένας διαιτολόγος μπορεί να σε καθοδηγήσει στο ποιο είναι το ιδανικό εύρος βάρους για εσένα και τη γονιμότητά σου. Δραστικές αλλαγές στο βάρος και δίαιτες της μόδας δεν συνιστώνται για την βελτίωση των πιθανοτήτων σύλληψης.

Next
Next

10 λόγοι να δεις έναν διαιτολόγο με επιμόρφωση στη γονιμότητα